Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Kvinder og mænd i bronzealderen

Nogle af de mest kendte mennesker fra Danmarks oldtid stammer fra ældre bronzealder. De ligger i egekister iklædt deres tøj og med deres gravgods, som de blev begravet i højen for mere end 3000 år siden. Pga. de usædvanligt gode bevaringsforhold kan vi få et ganske godt billede af, hvordan bronzealderens mænd og kvinder så ud, hvordan de gik klædt, og hvilke genstande, de omgav sig med. I Nationalmuseets udstilling kan du møde syv af disse mennesker – kvinderne fra Egtved, Skrydstrup og Borum Eshøj og mændene fra Muldbjerg, Trindhøj og Borum Eshøj.

Kvinder og mænd havde hver deres dragtmode i bronzealderen. Også deres gravgaver vidner om, at der var forskel på det udstyr, som kvinder og mænd fik med sig i graven. Kvinderne bærer ofte en stor bælteplade af bronze om maven, mens mændenes gravgaver gerne omfatter en ragekniv og et sværd. Begge køn kunne bære bronzesmykker i form af armbånd, dragtnåle og tutuli, og dolke forekommer både i mands- og kvindegrave. For både kvinder, mænd og børn gælder det, at der blev udvist stor omsorg for de døde ved gravlæggelsen.

Kvinder og mænd i bronzealderen

Skrydstrupkvinden og den unge mand fra Borum Eshøj er to af bronzealderens kendte ansigter.

Kvinder og mænd i bronzealderen
På et urnelåg fra Maltegårdens Mark i Østsjælland ses en indridsning af en mand og en kvinde. De er omkranset af noget, der ligner en hårfletning. Det kan være et frugtbarhedssymbol.