Særudstillinger

Kranie fra Næs, Nationalmuseet

Mennesker - Deres kost, helbred og oprindelse i Oldtiden

Mindre særudstilling 19. juni - 28. september 2014

De kommende år vil vore forfædres kost, sundhed og kontakter til andre dele af Europa gennem Oldtiden blive kortlagt. Sammenhængen mellem udviklingen inden for kostproduktion, befolkningssundhed og samfund skal analyseres på baggrund af arkæologiske fund af mennesker og deres bosættelser.

I særudstillingen vises eksempler på en række analyser, som giver os ny viden om menneskers kostsammensætning og sundhedstilstande i gennem Oldtiden.

Tapet

Tapet i tiden

14. juni 2014

Særudstilling om danske kunstnertapeter fra perioden ca. 1930-1965. Udstillingen sætter fokus på tidens idealer inden for mønsterverdenen og på det særlige samarbejde, der i de år fandt sted mellem tapetfabrikker, kunstnere, kunsthåndværkere og arkitekter. Deres mål var at hæve kvaliteten i den danske tapetproduktion og at udvikle mønstre, der passede til tidens moderne arkitektur, design, rum og kunstindustri.

Fixelancen

Fixelancen – det mobile fixerum

16. april 2014 - 3. august 2014

Fra påske kan du besøge det første mobile fixerum, Fixelancen, i Danmark på Nationalmuseet. Fixelancen har været på gaden i den københavnske bydel Vesterbro siden 12. september 2011. I Fixelancen kan man høre og se stofmisbrugeres personlige fortællinger. Fixelancen var oprindeligt et lokalt initiativ fra beboere på Vesterbro, der ville skabe bedre vilkår for stofmisbrugere. Nu er Fixelancen blevet et stykke danmarkshistorie og er derfor blevet en del af Nationalmuseets samling.

Navajo-tæppe i stilen ’Eye Dazzler’
Navajo-tæppe i stilen ’Eye Dazzler’, slutningen af 1800-tallet, Nationalmuseet.

Edderkoppekvindens spind - Tæpper fra Navajo-indianerne

Fra 8. februar 2014 i København, Etnografisk samling


Navajo indianerne er berømte for deres vævede tæpper – et håndværk de ifølge myten har lært af Edderkoppekvinden. I særudstillingen om Navaho indianerne viser Nationalmuseet for første gang sin spektakulære samling af historiske navajo-tæpper. Sideløbende leverer tæpper, film og fotos fra familien Whitehair – en navajo-familie fra reservatet i Arizona, et blik ind i moderne vævetraditioner og reservatliv.

"Parti af Dannevirke". I danskernes bevidsthed var Dannevirke uindtagelig. Her er fæstningen fremstillet større og mere imponerende, end den var i virkeligheden. Litografi

1864 - Afslutning og begyndelse, Tøjhusmuseet, København

Fra 6. februar 2014 på Tøjhusmuseet, København. Gratis adgang.

I anledning af 150-året for krigen i 1864, åbner Tøjhusmuseet en særudstilling om en krig, som skulle forandre landet for altid. 

Find vej til Tøjhusmuseet på Slotsholmen

Bookmark and Share