Bramley

Æblet.
Madæble. Saftigt og meget syrligt, med svag aroma og svag duft. Overfladen er voksagtig. Æblet plukkes i sidste halvdel af oktober og kan bruges fra december frem til April. Det er godt til most og æblemos, og efter lagring egnet til de fleste retter, der indeholder æble. Blomsterne er store og meget smukke, og derfor kan Bramley bruges som prydtræ. 

Historie.
Bramley er et frøæble, sået i England omkring 1810 af en ung pige, Mary Ann Bralisford. Huset og haven, hvor træet står, bliver siden solgt til skomager Bramley, som har lagt navn til sorten, da en lokal gartner beder om lov til at opformere den i 1856. Omkring 1883 kom Bramleyæblet til Varde, hjembragt fra Frankrig. Her glemmes sorten, genopdages senere og markedsføres som Vardeæblet. Først senere bliver man opmærksom på, at der er tale om sorten Bramley. I den omtalte have i England står der stadig et træ, der er en stikling af det originale Bramley træ. Bramley er en af Englands nationalsorter.

Vækstform.
En sund og kraftig sort, der giver store bredkronede træer og sjældent angribes af sygdom. Er tidligere anbefalet til plantning i Jylland, da sorten ikke stiller de store krav til jordbunden, er hårdfør og derfor klarer sig godt på de mere udsatte egne. Kan ikke bestøve andre sorter.

Synonymer.
Vardeæble, Bramley Seedling.

Bramley kan ses i frugthaven ved herregården fra Fjellerup, (nr. 25)

Del denne side