I sansernes vold - Koloniale spor på bondens bord

I anledning af 100-året for salget af de Vestindiske øer åbner Frilandsmuseet en særudstilling om de danske kolonier.

Det kan du opleve på udstillingen

Besøg 4 forskellige gårde med iscenesatte tableauer, der både viser kolonivarer og den enkelte gårds særlige forbindelse til kolonierne.

Se de fine tekstiler hos den fynske fæstebonde på Lundager (nr. 71) og hvad de eksotiske krydderier blev brugt til hos storbonden fra marsken på gården fra Ejdersted (nr. 31).

I gården fra Rømø (nr. 34) vises varerne som blev hjembragt fra Nordatlanten og der fortælles om den danske mand, Hark Nickelsen, der først selv var slave i Nordafrika og siden blev slavehandler.

På museets lille herregård (nr. 25) fortælles historien om afstemningen og salget af de Vestindiske øer i 1917.

Undervejs på vandringen fra gård til gård vil man støde på afgrøder og planter, der er plantet i anledning af koloniåret.

For børn

Mellem gårdene vil der være tønder, der både viser vej og rummer sanselige oplevelser. Stik hænderne ind og mærk, hvad der gemmer sig derinde. Eller lyt til en fortælling om det. Der vil være både et klassisk fagligt lydspor og et dramatiseret, der især henvender sig til børn og barnlige sjæle. Lydsporene er skrevet af Kåre Bluitgen, der her giver en kunstnerisk fortolkning af kulturhistorien.

Kolonivarer i fokus

Der blev ikke solgt slaver i København, men sukker, the, kaffe, farvestoffer, tekstiler og fliser landede i København som et resultat af den øgede handel og de danske kolonier. Og varerne endte ikke kun i de fine palæer, men også hos f.eks. Digegreven i Ejdersted og hos fæstebonden i Lundagergården.

Hvis ikke man havde råd til det fine, mimede man overklassens idealer: Krydderurten Isop fik f.eks. tilnavnet fattigmands-peber og tekstilmønstre fra overklassen blev efterlignet med farvetryk.

I det 100-års spænd som udstillingen dækker, sker der både en udvikling og en afvikling. Fra at importere rørsukker finder man selv en måde at producere roesukker på i Danmark. Derved bliver den Vestindiske koloni faktisk overflødig. Kaffen og teen skifter status fra at være vild luksus, der må låses inde, til at være allemandseje, der kan stå frit fremme i køkkenet. 

Tværfagligt samarbejde på Frilandsmuseet

Udstillingen er et resultat af et samarbejde mellem en række forskellige faggrupper på museet – fra samlingsinspektør og landskabsarkitekt til undervisningsafdeling og håndværkere.

Del denne side