Jul på Frilandsmuseet 2014

To weekender med julens historie

På Frilandsmuseet fortæller vi historien om julens forberedelse og fejring de sidste 200 år med et væld af aktiviteter, teaterforestillinger og julepyntede gårde. Besøg de gamle gårde med pyntede juletræer, se skueborde med 1700-tallets julemad og hør om julegavens spændende historie. Lær at tro på nisser - især når de driller, og kig ind i herregårdens store køkken, hvor brændekomfuret buldrer, og duften af småkager breder sig. Besøg julecaféene og museumsbutikken som bugner af julegaveidéer.
Klip julepynt efter gamle opskrifter, nyd julefreden i museets stille kroge eller deltag i den store juletræsfest i Stationsbyen. 

Åbningstider i julen:
De to første weekender i december
30/11 + 1/12
7/12 + 8/12
Begge dage kl. 10-16 (Aktiviteter 11-15.30). Vi lukker først, når mørket falder på. Husk, det er kun de julepyntede bygninger som er åbne.

Hent Frilandsmuseets jule-aktivitetsprogram

"Et Juleeventyr"

Juleteater for hele familien - fra 8 år.

Oplev Charles Dickens elskede klassiker fra 1843 i en helt ny og musikalsk gendigtning af den prisbelønnede børne- og ungdomsforfatter Kåre Bluitgen, som har tilført historien fornyet kant og komik. Tag hele familien med til en forrygende, uhyggelig, men også hjertevarm juleoplevelse.

Forestillingen spilles indendørs i "Bernhard Olsen Teateret" på Frilandsmuseet. Velegnet fra 8 til 108 år.

Læs mere om juleforestillingen her.

Billetten.dk - Billettelefon: 70 20 20 96

Jul og julemad på herregården

På herregården er der travlt i det store køkken hvor der skal bages julekager og laves traditionel julemad på brændekomfuret. I bryggerset bliver der brygget øl i den første weekend (30.11 og 1.12) og plukket julegæs i den efterølgende weekend (7.12 og 8.12).

I havestuen står juletræet pyntet efter alle kunstens regler. Fruen har også lagt alle de fornuftige julegaver til sognets fattige frem på bordet og datteren sidder ved klaveret og øver sig på julens salmer.

Kom og oplev en herregårdsjul som for 100 år siden.

Besøg også Fru Juuls hyggelige og traditionelle julecafé på herregården.

Bondens julemad

Komfurets fremmarch i de danske landbokøkkener i sidste halvdel af 1800-tallet, kom hurtigt til at sætte sit præg på vores mad, ikke mindst julemaden som blev julegås eller -and, flæskesteg med sprød svær og lis á la mande til dessert. Før da så bondens julemad anderledes ud. Grisen var blevet slagtet i slutningen af november og omdannet til alskens sulemad som rullepølse, spegepølse, blodpølse, kogt skinke og medisterpølse. På intet andet tidspunkt af året var der så meget fersk kød og det kom hele husholdet, gæster og tiggere til gode. I juledagene måtte ingen "bære julen ud", så alle blev trakteret fra saltmadsfadet når de kom på besøg. Kom og se bondens velforsynede julebord anno 1800.

Julehjerteværksted

I hjørnestuen på herregården er der julehjerteværksted kl. 11 - 15.

Papirkunstneren William Frohm har skabeloner og papir klar og vil sammen med sine dygtige assistenter hjælpe med at klippe finurlige julehjerter inspireret af gamle klip og figurer fra gamle sagn.

Det er ikke helt nemme julehjerter, så julehjerteværkstedet anbefales for alle over 8 år - også voksne.

20 kr. pr. person - tidsbestilling er ikke nødvendigt.

Besøg julegårdene

På en række gårde er der julepyntet som man gjorde det - både før og efter juletræet blev en fast del af danskernes juletraditioner.

Se, hvordan man kunne vise sit danske sindelag syd for grænsen gennem julepynten eller hvordan julen  kunne markeres mere ydmygt inde på heden med nogle pyntede grangrene i en krukke. På den velhavende møllergård og på herregården havde man råd til at købe flitterstads og pynt af glas - selvom man også lavede meget af julepynten selv. På det lille husmandssted er de fine hvide hørduge taget frem for at pynte og lyse op i den mørke tid og på gården fra Halland mindes man Jesu fødsel ved at lægge halm på gulvet.

Jul i møllen

Stubmøllen og den store hollandske vindmølle er åbne og Frilandsmuseets møllerlaug fortæller om mekanikken og julens travlhed i møllerne. På vandmøllen fra Ellested bliver der malet mel på de imponerende kværnsten. Kom og få en pose mel med hjem til julens bagværk.

Hør om korn, traditioner og overtro, og om alt det arbejde der skal til for at sætte godt brød på bordet i juledagenen.

Bonden og Drillenissen

På bondegården kommer den sure og nærige bonde ud for uheld og sære ting.

Måske skulle han lytte til sin kone, som gerne vil give gårdens nisse en stor portion julegrød?

Museets festlige teaterstykke om Drillenissen er GRATIS og spille kl. 11.30, 12.30 og 14.30 på Lundagergårdens gårdsplads. Kom og få rørt lattermusklerne!

Forestillingen er velegnet for alle aldersgrupper.

Historien bygger på gamle sagn om nisser indsamlet af folkemindesamler Evald Tang Kristensen i slutningen af 1800-tallet. Så det hele er ganske sandt!

Julerundvisninger

Hvis du vil vide lidt mere om den gamle jul, så gå med på en gratis rundvisnig hvor  der fortælles om julens forberedelser, overtro og festligholdelse de sidste 200 år.

Julerundvisningerne er både for børn og voksne.

Julerundvisningerne starter ved Frilandsmuseets hovedindgang, Kongevejen 100
kl. 10.30, 11.30, 12.30 og 13.30.

Rundvisningerne er gratis og tager ca. ½ time.

Spis dig gennem julen på Frilandsmuseet

Du kan købe lidt varmt at drikke rundt omkring på museet, men du kan også bænke dig ved ét af tre udskænkningssteder med lækkert for enhver smag og pengepung:

Fru Brugsuddeler Violet Vagn Kristensen

Med min sædvanlige snilde og sans for detaljen - som de fleste vil kende fra mange muntre aftener i forsamlingshuset - vil jeg i julens anledning byde velkommen i mit konditori, hvor jeg vil servere tidens festlige kager og varme drikke. Her vil være mulighed for at sidde ned og få varmen bag de duggede ruder, mens julesneen daler ned udenfor - som den altid gjorde i de gode gamle dage.

Julecafé i forsamlingssalen i Stadager brugs - nr. 80

Der sælges også juletræer i brugsen fra Stadager: Lollandsk ædelgran - den fineste økologiske slags. kun 150 kr. Højde 1 - 2 meter

Kro i gården fra Ostenfeld

Sønderjyske juledelikatesser, hjemmebag, varm gløgg, æbleskiver og hygge om bordet i det julepyntede hallehus.

Her sælges bl.a. Frilandsmuseets nye øl: Ostenfelder Hartkorn en smagfuld mørk øl brygget på byg høstet på museet - en herreøl!

Hver dag kl. 11.50 og 14: miniomvisning: ”Det særlige ved gården fra Ostenfeld”. Gratis.

Søndag 7. december kl. 12 og 13: Danmarks drengekors Juniorkor synger julesange indenfor. Gratis.

Fru Juul

Velkommen i juleudskænkningen i østfløjen på herregården - en hyldest til alt der er jul! Julepynt, julemusik, juledufte og julestemning vil fortrylle dit sind og bringe dig tilbage til din barndoms jul. Vi vil servere både salt og sødt på den julede måde - og puste julestemning efter dig med et magisk fingerkys.

Risengrød, flæskestegssandwich og søde sager.

Julecafé på herregården - nr. 25

Julelege - prøv selv til julefrokosten!

Julens festligheder nåede højdepunktet ved julegilderne, hvor bøndernes borde bugnede af gode sager, og øl og snaps blev skænket i rigelige mængder.

Gildernes julelege var af den mere vovede slags. Herunder viser vi tre klassikere - de kan sagtens bruges til en festlig julefrokost i dag.

Blindebuk

Nippe strå

Del denne side