Jul på Frilandsmuseet 2015

To weekender med julens historie

På Frilandsmuseet fortæller vi historien om julens forberedelse og fejring de sidste 200 år med et væld af aktiviteter, teaterforestillinger og julepyntede gårde. Besøg de gamle gårde med pyntede juletræer, se skueborde med 1700-tallets julemad og hør om julegavens spændende historie. Lær at tro på nisser - især når de driller, og kig ind i herregårdens store køkken, hvor brændekomfuret buldrer, og duften af småkager breder sig. Besøg julecaféene og museumsbutikken som bugner af julegaveidéer.
Klip julepynt efter gamle opskrifter, nyd julefreden i museets stille kroge eller deltag i den store juletræsfest i Stationsbyen. 

Åbningstider i julen:
28. + 29. november og 5. + 6. december
Begge dage kl. 10-16 (Aktiviteter 11-15.30). Husk, det er kun de julepyntede bygninger som er åbne.

Her kan julens dagsprogram hentes fra midten af november.

Et Juleeventyr - teater for hele familien - fra 6 år.

- tilsat fornyet komik

Succesen fortsætter! Frilandsmuseets anmelderroste opsætning af Charles Dickens klassiker ’Et Juleeventyr’ er igen på plakaten – men i år viser vi en udgave, der egner sig for børn ned til 6 år. Vi udsætter den gamle gnier, som ikke tror han har brug for andre mennesker, for fornyet komik i hans rejse fra ondskabsfuldhed til juleglæde. Uhyggen er ikke væk – så langt fra – meeeen vi drejer på knapperne, så balancen mellem uhygge, komik, musik og animationer skaber en eventyrlig forestilling, hvor man nok hopper i sædet, men det er mest af grin!

Jul og julemad på herregården

På herregården er der travlt i det store køkken hvor der skal bages julekager og laves traditionel julemad på brændekomfuret. I bryggerset bliver der plukket julegæs. I havestuen står juletræet pyntet efter alle kunstens regler. Fruen har også lagt alle de fornuftige julegaver til sognets fattige frem på bordet og datteren sidder ved klaveret og øver sig på julens salmer. Kom og oplev en herregårdsjul som for 100 år siden.

Besøg også den hyggelige og traditionelle julecafé i herregårdens østfløj og juleklippeværkstedet i hjørnestuen.

Bondens julemad

Komfurets fremmarch i de danske landbokøkkener i sidste halvdel af 1800-tallet, kom hurtigt til at sætte sit præg på vores mad, ikke mindst julemaden som blev julegås eller -and, flæskesteg med sprød svær og ris á la mande til dessert. Før da så bondens julemad  helt anderledes ud. Grisen var blevet slagtet i slutningen af november og omdannet til alskens sulemad som rullepølse, spegepølse, blodpølse, kogt skinke og medisterpølse. I juledagene måtte ingen "bære julen ud", så alle blev trakteret fra saltmadsfadet når de kom på besøg. Kom og se bondens velforsynede julebord anno 1800.

Julehjerteværksted

I hjørnestuen på herregården er der julehjerteværksted kl. 11 - 15.

Papirkunstneren William Frohm har skabeloner og papir klar og vil sammen med sine dygtige assistenter hjælpe med at klippe finurlige julehjerter inspireret af gamle klip og figurer fra gamle sagn.

Det er ikke helt nemme julehjerter, så julehjerteværkstedet anbefales for alle over 8 år - også voksne.

20 kr. pr. person - tidsbestilling er ikke nødvendigt.

Besøg julegårdene

På en række gårde er der julepyntet som man gjorde det - både før og efter juletræet blev en fast del af danskernes juletraditioner.

Se, hvordan man kunne vise sit danske sindelag syd for grænsen gennem julepynten eller hvordan julen  kunne markeres mere ydmygt inde på heden med nogle pyntede grangrene i en krukke. På den velhavende møllergård og på herregården havde man råd til at købe flitterstads og pynt af glas - selvom man også lavede meget af julepynten selv. På det lille husmandssted er de fine hvide hørduge taget frem for at pynte og lyse op i den mørke tid og på gården fra Halland mindes man Jesu fødsel ved at lægge halm på gulvet.

Jul i møllen

Stubmøllen og den store hollandske vindmølle er åbne og Frilandsmuseets møllerlaug fortæller om mekanikken og julens travlhed i møllerne. På vandmøllen fra Ellested bliver der malet mel på de imponerende kværnsten. Kom og få en pose mel med hjem til julens bagværk.

Hør om korn, traditioner og overtro, og om alt det arbejde der skal til for at sætte godt brød på bordet i juledagenen.

Bonden og Drillenissen

På bondegården kommer den sure og nærige bonde ud for uheld og sære ting.

Måske skulle han lytte til sin kone, som gerne vil give gårdens nisse en stor portion julegrød?

Museets festlige teaterstykke om Drillenissen er GRATIS og spille kl. 11.30, 12.30 og 14.30 på Lundagergårdens gårdsplads. Kom og få rørt lattermusklerne!

Forestillingen er velegnet for alle aldersgrupper.

Historien bygger på gamle sagn om nisser indsamlet af folkemindesamler Evald Tang Kristensen i slutningen af 1800-tallet. Så det hele er ganske sandt!

Julerundvisninger

Hvis du vil vide lidt mere om den gamle jul, så gå med på en gratis rundvisnig hvor  der fortælles om julens forberedelser, overtro og festligholdelse de sidste 200 år.

Julerundvisningerne er både for børn og voksne.

Julerundvisningerne starter ved Frilandsmuseets hovedindgang, Kongevejen 100
kl. 10.30, 11.30, 12.30 og 13.30.

Rundvisningerne er gratis og tager ca. ½ time.

Spis dig gennem julen på Frilandsmuseet

Du kan købe lidt varmt at drikke rundt omkring på museet, men du kan også bænke dig i én af caféerne med lækkert for enhver smag og pengepung.

Julelege - prøv selv til julefrokosten!

Julens festligheder nåede højdepunktet ved julegilderne, hvor bøndernes borde bugnede af gode sager, og øl og snaps blev skænket i rigelige mængder.

Gildernes julelege var af den mere vovede slags. Herunder viser vi tre klassikere - de kan sagtens bruges til en festlig julefrokost i dag.

Blindebuk

Nippe strå

Del denne side