Jul på Frilandsmuseet 2016

To weekender med julens historie

På Frilandsmuseet fortæller vi historien om julens forberedelse og fejring de sidste 200 år med et væld af aktiviteter, teaterforestillinger og julepyntede gårde. Se de pyntede juletræer og stuer, skueborde med 1700-tallets julemad og hør om jules historie på gratis omvisninger. Lær at tro på nisser - især når de driller, og kig ind i herregårdens store køkken, hvor brændekomfuret buldrer, og duften af småkager breder sig. Klip julepynt efter gamle opskrifter, lav spændende pynt af halm og deltag i den store juletræsfest på herregårdens gårdsplads - eller nyd julefreden i museets stille kroge. Besøg julecaféene med masser af julelækkerier og museumsbutikken som bugner af julegaveidéer. 

Åbningstider i julen:
3. + 4. og 10 + 11. december 2016
Begge dage kl. 10-16 (Aktiviteter 11-15). Husk, det er kun de julepyntede bygninger som er åbne.

Her kan du hente dagsprogrammet for juleweekenderne

Bonden og Drillenissen

På bondegården kommer den sure og nærrige bonde ud for uheld og sære ting! Måske skulle han lytte til sin kone, som gerne vil give gårdens nisse en stor portion julegrød!

Museets festlige teaterstykke om Drillenissen er GRATIS. Det varer ca. 20 minutter og er velegnet for alle aldersgrupper. Kom og få rørt lattermusklerne!

Historien bygger på gamle sagn om nisser indsamlet af folkemindesamler Evald Tang Kristensen i slutningen af 1800-tallet. Så det hele er ganske sandt! 

Drillenissen spiller kl. 11.30, 12.30 og 14.30 på Lundagergårdens gårdsplads.

Jul og julemad på herregården

På herregården er der travlt i det store køkken hvor der skal bages julekager og laves traditionel julemad på brændekomfuret. I bryggerset er der halmværksted hvor I kan lære at lave pynt af halm og i hjørnestuen kan I være med til at klippe fint juletræspynt. I folkestuen sidder museets håndarbejdslaug og fortæller om finurligt håndarbejde. I havestuen står juletræet pyntet efter alle kunstens regler. Gårdens tre piger har fået fint legetøj og ved siden af står de fornuftige julegaver til sognets fattige. 

Kom og oplev en herregårdsjul som for 100 år siden. Besøg også den hyggelige julecafé i herregårdens østfløj.

Aktiviteter og café kl. 11-15

Bondens julemad

Komfurets fremmarch i de danske landbokøkkener i sidste halvdel af 1800-tallet, kom hurtigt til at sætte sit præg på vores mad, ikke mindst julemaden som blev julegås eller -and, flæskesteg med sprød svær og ris á la mande. Før så bondens julemad  helt anderledes ud. Grisen var blevet slagtet i slutningen af november og omdannet til alskens sulemad som rullepølse, spegepølse, blodpølse, kogt skinke og medisterpølse. I juledagene måtte ingen "bære julen ud", så alle blev trakteret fra saltmadsfadet når de kom på besøg. Kom og se bondens velforsynede julebord anno 1800.

Juletræsfest og andespil

Vi fortsætter traditionen med juletræsfest for sangglade børn og voksne. Festen er bare flyttet til gårdspladsen på herregården hvor fruen på gården tager imod og fortæller hvordan hun glæder børn og fattige med juleunderholdning og gaver. Kom og vær med kl. 11, 12, 13.30 og 14.30.

I forsamlingssalen i Stationsbyens brugs kan I lade jer underholde med god gammeldags andespil. En plade koster 15 kr. og der er fine præmier - også ænder! Andespillet starter kl.  11.30, 12.30, 13.30 og 14.30.  

Julehjerter og halmpynt

Juleværksteder på herregården kl. 11 - 15. 20 kr. pr. person - tidsbestilling er ikke nødvendigt.

Papirkunstneren William Frohm har skabeloner og papir klar og vil sammen med sine dygtige assistenter hjælpe med at klippe finurlige julehjerter inspireret af gamle klip og figurer fra gamle sagn. Julehjerteværkstedet anbefales for alle over 8 år - også voksne. I herregårdens hjørneværelse.

I kan også prøve at lave en fint halmpynt, som svenskerne har gjort det i århundreder. Det foregår i bryggerset på herregården.

Besøg julegårdene

På en række gårde er der julepyntet som man gjorde det - både før og efter juletræet blev en fast del af danskernes juletraditioner.

Se, hvordan man kunne vise sit danske sindelag syd for grænsen gennem julepynten eller hvordan julen  kunne markeres mere ydmygt inde på heden med nogle pyntede grangrene i en krukke. På den velhavende bornholmergård og på herregården havde man råd til at købe flitterstads og pynt af glas. Man havde også overskud til at sidde og fremstille tidskrævende julestads. På det lille husmandssted er de fine hvide hørduge taget frem for at pynte og lyse op i den mørke tid og på gården fra Halland mindes man Jesu fødsel ved at lægge halm på gulvet.

Jul i enkesædet fra Stenstrup

Frilandsmuseet åbnede i sommers et fint lille hus: enkesædet fra Stenstrup på Sydfyn. Det er museets nye formidlingshus, som skal danne ramme om spændende historieformidling. Det er indrettet som omkring 1800 og her bliver julen også fortalt. På det åbne ildsted bliver der fremstillet boghvedegrød og den fynske egnsret prossekage. Julegåsen, som skal sælges til nogle velhavende købstadsborgere, bliver plukket i bryggerset. Kom og oplev det nye hus i fuld gang med julens forberedelser. 

Elverhøjkoret synger julen ind

Elverhøj koret synger julen ind med sange og salmer fra Danmark og Sverige. Nyd sangen og syng med!

Koret synger to steder på museet alle 4 juledage:

kl. 11-11.30 ved huset fra Stenstrup, nr. 65

Kl. 12-12.30 ved Brugsen fra Stadager, nr. 80

Jul i møllerne

Frilandsmuseets møllerlaug har travlt i Karlstrupmøllen og i mølleriet i den fynske vandmølle fra Ellested. På de imponerende kværnsten maler de mel til alt det som skulle bages i julen. Kom og få en pose mel og en opskrift med hjem til julens bagværk. Hør om korn, traditioner og overtro, og om alt det arbejde der skal til for at sætte godt brød på bordet i juledagene.

I møllerstuen har mændene siddet og ventet på at deres korn blev malet til mel. De har hygget sig med øl, brændevin og kortspil. 

Mølleriet i vandmøllen kører kl. 11-15

Julerundvisninger

Hvis du vil vide mere om den gamle jul, så gå med på en GRATIS rundvisning og hør om julens forberedelser, overtro og festligholdelse de sidste 200 år.

Julerundvisningerne varer ca. ½ time og er både for børn og voksne. De starter ved Frilandsmuseets hovedindgang, Kongevejen 100.

Rundvisningerne starter ikke på bestemte tidspunkter, men når der er nok. Den sidste tur begynder omkring kl. 14.30. 

 

 

Spis dig gennem julen på Frilandsmuseet

Der er indrettet to julecaféer på museet:

I smugkroen på den store Sønderjyske gård fra Ostenfeld serverer vi ristede pølser, hjembagte æbleskiver, kanelsnurre, kaffe, kakao og glögg. Her finder du en rustik julestemning.

I Wienercaféen på herregården kan I sidde indenfor i varmen og nyde lækre flæskestegssandwich, julekager og varme drikke.

Fra boder sælger vi honninghjerter og brændte mandler.

Julelege - prøv selv til julefrokosten!

Julens festligheder nåede højdepunktet ved julegilderne, hvor bøndernes borde bugnede af gode sager, og øl og snaps blev skænket i rigelige mængder.

Gildernes julelege var af den mere vovede slags. Herunder viser vi tre klassikere - de kan sagtens bruges til en festlig julefrokost i dag.

Blindebuk

Nippe strå

Del denne side