Historisk viden

Kartoffelopskrifter fra 1930´erne

Samsø er i vore dage kendt for mange gode ting, og en af dem er de nye Samsøkartofler. De er blevet til en mærkevare i den gastronomiske verden, hvor restauranterne hvert år slås om at få fat i de første. Samsøkartoflernes popularitet er steget sammen med interessen for nordiske og danske råvarer og lokalproducerede fødevarer.

Kartoffelopskrifter kan sagtens laves af andre kartofler end dem fra Samsø, selvom den italienske kartoffelsalat vil smage rigtigt godt med gode, nye kartofler fra Samsø.

Oste-kartoffelfad

Denne kartoffelret med ost er en tung sag, som passer godt til vinteren. I “Køkkenkalenderen” fra 1935 bruges den som en mættende forret.

Mos 1 kg kogte kartofler godt, eventuelt gennem en passérsigte. Læg massen lagvis i et ildfast fad med revet ost, små klatter smør, lidt salt og peber. Øverst lægges et godt lag ost, som vædes med smeltet smør, inden fadet sættes i en 175 °C varm ovn i cirka 15 minutter. Brug cirka 50 g ost og 80 g smør i alt.

Italiensk kartoffelsalat

“Køkkenkalenderen” bringer også en lettere kartoffelsalat, der er god som tilbehør på et frokostbord.

Skær ¾ kg kogte, kolde kartofler i tynde skiver. Bland 2 spsk. tomatpuré, en smule engelsk sauce, en smule eddike, 3 spsk. olivenolie og 1 spsk. vand sammen til en tynd dressing. Smag til med lidt revet løg, salt, sukker og peber efter behag. Bland godt, og hæld dressingen over kartoffelskivern

Mere mad på "Kokkepigens blog"

Kokkepigen har masser af historiske opskrifter og skriver ofte i en særlig "faktionspræget" stil, hvor fiktive - men troværdige - personer beretter om fortidens madkultur. Følg Kokkepigens blog.

Del denne side