Historisk viden

Grønkål - grønkålssuppe

Når alt andet stod dækket i sne og is, stak grønkålen sine stokke op over den kolde jord i køkkenhaven. Grønkål er vintermad og den var en af de få kilder til C-vitamin, man havde i gamle dage. Grønkål fik man i søberetter og supper.

En af julens bedste spiser var suppe, kogt på fersk, nyslagtet kød. Svinesuppe kogt på svinehoveder eller flæskesider var især populære på grund af den gode, fede smag. Til julegilderne kunne man sagtens få serveret en god grønkålssuppe, lavet på svinekød.

Grønkålsuppe kogt på saltet flæsk
1 - 2 Kilo Saltet Flæsk (ikke Bacon!) koges til en god Suppe sammen med lidt Gulerødder, Løg og andre gode Suppeurter. Når flæsken er mør, tages den op af suppen.
Bladene pilles af 4-6 Stokke Grønkål. Kålen skylles godt, Vandet knuges fra og den hakkes på Hakkebrædt med et par Skefulde Mel.  Kålen kommes derefter i Suppen, og koges godt igennem i et par Minutter. Gulerødderne og suppeurterne skæres i små firkanter og kommes tilbage i Suppen. Jævn suppen lidt med en tynd meljævning.

Til Grønkålssuppen serveres det kogte Flæsk, skåret i Skiver, eventuelt med en god stærk Sennep til.

Del denne side