Historisk viden

Brød på bordet julenat - juleerindringer

Juleaften fik vi ribbenssteg og risengrød kogt i sødmælk. Derpå spillede vi noget kort og så fik vi kvældsnadver med sylte og rødbeder, rugbrød, sigtebrød og hvedekage. De 3 brød, et af hver slags, blev så svøbt ind i en dug og lå på bordet natten over.

Sådan skete det hvert år hjemme på juleaften, at når vi gik til sengs, så blev der stillet både rugbrød, hvedekage og sigtebrød på bordet. Det stod så der natten over. Der blev bredt en du under brødene. Min mor bagte 20 hvedekager til jul, deraf blev nogle gemt lige til påske. Mor svøbte dem ind i et fint stykke klæde og gemte dem i en stor kiste. De blev ikke rørt, om også de andre slap op. (Opt. Note: meddeleren har en følelse af, at dette blev gjort for at man ikke skulle mangle brød i det kommende år)

Mand, født 1862 (Herfølge sogn)

Del denne side