Jul på Frilandsmuseet

Pyntet juletræ på museets gård fra Sønder Sejerslev.

To weekender med julens historie

På Frilandsmuseet fortæller vi historien om julens forberedelse og fejring de sidste 200 år med et væld af aktiviteter, teaterforestillinger og julepyntede gårde. Besøg de gamle gårde med pyntede juletræer, se skueborde med 1700-tallets julemad og hør om julegavens spændende historie. Lær at tro på nisser - især når de driller, og kig ind i herregårdens store køkken, hvor brændekomfuret buldrer, og duften af småkager breder sig. Lyt til julens toner når drengekoret synger eller lirekassen spiller. Klip julepynt efter gamle opskrifter, nyd julefreden i museets stille kroge eller deltag i den store juletræsfest i Stationsbyen.
Besøg julecaféene med spændende specialiteter og museumsbutikken som bugner af julegaveidéer.

juletræer til salg i brugsen fra Stadager: Lollandsk ædelgran - den fineste økologiske slags. kun 150 kr. Højde 1 - 2 meter

Åbningstider i julen:
29 - 30.11 & 6 - 7.12
Begge dage kl. 10-16. Aktiviteter 11-15.

Husk, det er kun de julepyntede bygninger som er åbne.

Hestevognen kører hvis vejret er til det. Turen varer ca. 20 minutter og koster 25 kr. per person.

Her kan du hente julens aktivitetsprogram

Her kan du hente julens findeleg for børn. Præmier til de heldige vindere!

"Et Juleeventyr"

Casper Crump og Benjamin Kitter som Albert Fetisen og nutidsånd. Foto Klavs Holm Madsen

Juleteater for hele familien - fra 8 år.

14. november - 21. december 2014

Oplev Charles Dickens elskede klassiker fra 1843 i en helt ny og musikalsk gendigtning af den prisbelønnede børne- og ungdomsforfatter Kåre Bluitgen, som har tilført historien fornyet kant og komik. Tag hele familien med til en forrygende, uhyggelig, men også hjertevarm juleoplevelse.

Forestillingen spilles indendørs i "Bernhard Olsen Teateret" på Frilandsmuseet

Læs mere om juleforestillingen her.

Billetten.dk - Billettelefon: 70 20 20 96. Billetter til alle ledige spilledage sælges i juleweekenderne ved teateret kl. 11-12 og 13-14.

Jul og julemad på herregården

I herregårdens køkken bliver der bagt julekager på det store brændekomfur.

Kom og oplev en herregårdsjul som for 100 år siden.

På herregården er der travlt i det store køkken hvor der skal bages julekager og laves traditionel julemad på brændekomfuret. I bryggerset bliver der plukket julegæs.

I havestuen står juletræet pyntet efter alle kunstens regler. Fruen har også lagt alle de fornuftige julegaver til sognets fattige frem på bordet og datteren sidder ved klaveret og øver sig på julens salmer.

Besøg også Fru Juuls hyggelige og traditionelle julecafé i østfløjen på herregården.

Julehjerteværksted

Julehjerter klippet med inspiration fra gammelt julepynt i museets magasiner - tilsat væsener fra gamle sagn og fri fantasi!

I hjørnestuen på herregården er der julehjerteværksted kl. 11 - 15.

Papirkunstneren William Frohm har skabeloner og papir klar og vil sammen med sine dygtige assistenter hjælpe med at klippe finurlige julehjerter inspireret af gamle klip og figurer fra gamle sagn.

Det er ikke helt nemme julehjerter, så julehjerteværkstedet anbefales for alle over 8 år - voksne er også meget velkomne.

25 kr. pr. person - tidsbestilling er ikke nødvendigt.

Besøg julegårdene

Juletræet står smukt pyntet og illustrerer alt det vi synger om i "Højt fra træets top"

På en række gårde er der julepyntet som man gjorde det - både før og efter juletræet blev en fast del af danskernes juletraditioner.

På det lille husmandssted fra Taagense er der blot pyntet op med fine hvide hørduge, polerede røde æbler og en masse lys.

Se, hvordan man kunne vise sit danske sindelag syd for grænsen gennem julepynten eller hvordan julen  kunne markeres mere ydmygt inde på heden med pyntede grangrene i en krukke.

På den store bornholmske gård havde man råd til at købe flitterstads og pynt af glas og tid til at lave finurlige hjemmelaved ting. På den lille herregård er juletræet også overdådigt pyntet med lametta, masser af glaspynt og delikat hjemmelavet silkepapirspynt. Her har ikke manglet noget!

På gården fra Halland troner brødhøjen på borden, halmuroen hænger under loftet og på gulvet ligger halm for at mindes jesu fødsel i stalden.

Bondens julemad

På en af de store gårde står bondens festlige og velduftende julemad fremme: medisterpølse, kogt skinke, klipfisk, æbleskiver og meget andet godt.

Komfurets fremmarch i de danske landbokøkkener i sidste halvdel af 1800-tallet, kom hurtigt til at sætte sit præg på vores mad, ikke mindst julemaden som blev julegås eller -and, flæskesteg med sprød svær og ris á la mande til dessert.

Før da så bondens julemad anderledes ud. Grisen var blevet slagtet i slutningen af november og omdannet til alskens sulemad som rullepølse, spegepølse, blodpølse, sylte,  medisterpølse og store flotte hele skinker. På intet andet tidspunkt af året var der så meget fersk kød og det kom hele husholdet, gæster og tiggere til gode. Kom og se bondens velforsynede julebord anno 1800.

Jul i møllen

I vandmøllen fra Ellested er der hektisk juleaktivitet.

Stubmøllen fra Karlstrup, den store hollandske vindmølle fra Fuglevad og vandmøllen fra Ellested er åbne og Frilandsmuseets møllerlaug fortæller om mekanikken og julens travlhed i møllerne.

Hør om korn, traditioner og overtro, og om alt det arbejde der skal til for at sætte godt brød og lækre kager på bordet i juledagenen.

Da Frilandsmuseets høst var mager i år,  kan Møllerlauget desværre ikke male mel til uddeling. Vi håber det bliver bedre til næste år!

Bonden og Drillenissen

Drillenissen bor på den store gård fra Lundager

På bondegården kommer den sure og nærige bonde ud for uheld og sære ting. Måske skulle han lytte til sin kone, som gerne vil give gårdens nisse en stor portion julegrød?

Museets traditionsrige og uhyre festlige teaterstykke om Drillenissen er GRATIS og spiller på Lundagergårdens gårdsplads. Kom og få rørt lattermusklerne!

Forestillingen er velegnet for alle aldersgrupper.

Historien bygger på gamle sagn om nisser indsamlet af folkemindesamler Evald Tang Kristensen i slutningen af 1800-tallet. Så det hele er ganske sandt!

Stykket varer ca. ½ time og spiller kl. 11.30, 12.30 og 14.30

Julerundvisninger

Rundvisninger om julens mange traditioner de sidste 200 år.

Hvis du vil vide lidt mere om den gamle jul, så gå med på en gratis rundvisnig og hør om julens forberedelser, overtro og festligholdelse de sidste 200 år.

Julerundvisningerne er både for børn og voksne.

Julerundvisningerne starter ved Frilandsmuseets hovedindgang, Kongevejen 100
kl. 10.30, 11.30, 12.30 og 13.30.

Rundvisningerne er gratis og tager ca. ½ time.

Julesang søndag den 7.12

Søndag den 7. december kl. 12 og kl. 13 synger Det Danske Drengekors Juniorkor på Frilandsmuseet. Det foregår ved den store slesviske gård fra Ostenfeld, hvor der også er julecafé. Drengene synger klassiske og velkendte julesange og -salmer men også nye og utraditionelle sange. De bliver ledsaget af smuk klaverakkompagnement. Kom og nyd den stemningsfulde sang - og syng med.

Søndag den 7.12 kl. 12 og 13.

Spis dig gennem julen på Frilandsmuseet

Du kan købe lidt varmt at drikke rundt omkring på museet, men du kan også bænke dig ved ét af tre udskænkningssteder med lækkert for enhver smag og pengepung:

Hos fru Violet serveres der styrkende lækkerier. Kom ind og sid ned og få varmen.

Fru Brugsuddeler Violet Vagn Kristensen

Med min sædvanlige snilde og sans for detaljen - som de fleste vil kende fra mange muntre aftener i forsamlingshuset - vil jeg i julens anledning byde velkommen i mit konditori, hvor jeg vil servere tidens festlige kager og varme drikke. Her vil være mulighed for at sidde ned og få varmen bag de duggede ruder, mens julesneen daler ned udenfor - som den altid gjorde i de gode gamle dage.

Julecafé i forsamlingssalen i Stadager brugs - nr. 80

Der sælges også juletræer i brugsen fra Stadager: Lollandsk ædelgran - den fineste økologiske slags. kun 150 kr. Højde 1 - 2 meter

På ostenfeld gården serveres julelækkerier som kan nydes i det store staldrum

Sønderjysk julecafé i Ostenfeldgården

Sønderjyske juledelikatesser, hjemmebag, varm gløgg, æbleskiver og hygge om bordet i det julepyntede hallehus.

Her sælges bl.a. Frilandsmuseets nye øl: Ostenfelder Hartkorn en smagfuld mørk øl brygget på byg høstet på museet - en herreøl!

Hver dag kl. 11.50 og 14: miniomvisning: ”Det særlige ved gården fra Ostenfeld”. Gratis.

Søndag 7. december kl. 12 og 13: Danmarks drengekors Juniorkor synger julesange indenfor. Gratis.

 

 

Søde fru Juul serverer lun risengrød med smør og kanel - præcis som det skal være.

Fru Juul

Velkommen i juleudskænkningen i østfløjen på herregården - en hyldest til alt der er jul! Julepynt, julemusik, juledufte og julestemning vil fortrylle dit sind og bringe dig tilbage til din barndoms jul. Vi vil servere både salt og sødt på den julede måde - og puste julestemning efter dig med et magisk fingerkys.

Risengrød, flæskestegssandwich og søde sager.

Julecafé på herregården - nr. 25

 

 

Julelege - prøv selv til julefrokosten!

 

Julens festligheder nåede højdepunktet ved julegilderne, hvor bøndernes borde bugnede af gode sager, og øl og snaps blev skænket i rigelige mængder.

Gildernes julelege var af den mere vovede slags. Herunder viser vi tre klassikere - de kan sagtens bruges til en festlig julefrokost i dag.

Bookmark and Share