Jul på Frilandsmuseet

Pyntet juletræ på museets gård fra Sønder Sejerslev.

To weekender med julens historie

På Frilandsmuseet fortæller vi historien om julens forberedelse og fejring de sidste 200 år med et væld af aktiviteter, teaterforestillinger og julepyntede gårde. Besøg de gamle gårde med pyntede juletræer, se skueborde med 1700-tallets julemad og hør om julegavens spændende historie. Lær at tro på nisser - især når de driller, og kig ind i herregårdens store køkken, hvor brændekomfuret buldrer, og duften af småkager breder sig. Besøg julecaféene og museumsbutikken som bugner af julegaveidéer.
Klip julepynt efter gamle opskrifter, nyd julefreden i museets stille kroge eller deltag i den store juletræsfest i Stationsbyen. 

Åbningstider i julen:
De to første weekender i december
30/11 + 1/12
7/12 + 8/12
Begge dage kl. 10-16 (Aktiviteter 11-15.30). Vi lukker først, når mørket falder på. Husk, det er kun de julepyntede bygninger som er åbne.

Hent Frilandsmuseets jule-aktivitetsprogram

"Et Juleeventyr"

Casper Crump og Benjamin Kitter som Albert Fetisen og nutidsånd. Foto Klavs Holm Madsen

Juleteater for hele familien - fra 8 år.

Oplev Charles Dickens elskede klassiker fra 1843 i en helt ny og musikalsk gendigtning af den prisbelønnede børne- og ungdomsforfatter Kåre Bluitgen, som har tilført historien fornyet kant og komik. Tag hele familien med til en forrygende, uhyggelig, men også hjertevarm juleoplevelse.

Forestillingen spilles indendørs i "Bernhard Olsen Teateret" på Frilandsmuseet.

Velegnet fra 8 til 108 år.

Læs mere om juleforestillingen her.

Billetten.dk - Billettelefon: 70 20 20 96

Jul og julemad på herregården

I herregårdens køkken bliver der bagt julekager på det store brændekomfur.

På herregården er der travlt i det store køkken hvor der skal bages julekager og laves traditionel julemad på brændekomfuret. I bryggerset bliver der brygget øl i den første weekend (30.11 og 1.12) og plukket julegæs i den efterølgende weekend (7.12 og 8.12).

I havestuen står juletræet pyntet efter alle kunstens regler. Fruen har også lagt alle de fornuftige julegaver til sognets fattige frem på bordet og datteren sidder ved klaveret og øver sig på julens salmer.

Kom og oplev en herregårdsjul som for 100 år siden.

Besøg også Fru Juuls hyggelige og traditionelle julecafé på herregården.

Julehjerteværksted

Julehjerter klippet med inspiration fra gammelt julepynt i museets magasiner - tilsat væsener fra gamle sagn og fri fantasi!

I hjørnestuen på herregården er der julehjerteværksted kl. 11 - 15.

Papirkunstneren William Frohm har skabeloner og papir klar og vil sammen med sine dygtige assistenter hjælpe med at klippe finurlige julehjerter inspireret af gamle klip og figurer fra gamle sagn.

Det er ikke helt nemme julehjerter, så julehjerteværkstedet anbefales for alle over 8 år - også voksne.

20 kr. pr. person - tidsbestilling er ikke nødvendigt.

Besøg julegårdene

Juletræet står smukt pyntet og illustrerer alt det vi synger om i "Højt fra træets top"

Tag på en rejse tilbage i den gamle jul.

På en række gårde er der julepyntet som man gjorde det - både før og efter juletræet blev en fast del af danskernes juletraditioner.

Se, hvordan man kunne vise sit danske sindelag syd for grænsen gennem julepynten eller hvordan julen  kunne markeres mere ydmygt inde på heden.

På den velhavende møllergård og på herregården havde man råd til at købe flitterstads og pynt af glas - selvom man også lavede meget af julepynten selv.

På det lille husmandssted er de fine hvide hørduge taget frem for at pynte og lyse op i den mørke tid og på gården fra hallen mindes man jesu fødsel i stalden ved at lægge halm på gulvet.

Bondens julemad

På en af de store gårde står bondens festlige og velduftende julemad fremme: medisterpølse, kogt skinke, klipfisk, æbleskiver og meget andet godt.

Komfurets fremmarch i de danske landbokøkkener i sidste halvdel af 1800-tallet, kom hurtigt til at sætte sit præg på vores mad, ikke mindst julemaden som blev julegås eller -and, flæskesteg med sprød svær og lis á la mande til dessert. Før da så bondens julemad anderledes ud. Grisen var blevet slagtet i slutningen af november og omdannet til alskens sulemad som rullepølse, spegepølse, blodpølse, kogt skinke og medisterpølse. På intet andet tidspunkt af året var der så meget fersk kød og det kom hele husholdet, gæster og tiggere til gode. Kom og se bondens velforsynede julebord anno 1800.

Jul i møllen

I vandmøllen fra Ellested er der hektisk juleaktivitet.

Stubmøllen og den store hollandske vindmølle er åbne og Frilandsmuseets møllerlaug fortæller om mekanikken og julens travlhed i møllerne. På vandmøllen fra Ellested bliver der malet mel på de imponerende kværnsten. Kom og få en pose mel med hjem til julens bagværk.

Hør om korn, traditioner og overtro, og om alt det arbejde der skal til for at sætte godt brød på bordet i juledagenen.

Bonden og Drillenissen

Fortællingen om drillenissen er for alle - også de helt små og de rigtig gamle! Historien bygger på folkeminder indsamlet i slutningen af 1800-tallet.

På bondegården kommer den sure og nærige bonde ud for uheld og sære ting.

Måske skulle han lytte til sin kone, som gerne vil give gårdens nisse en stor portion julegrød?

Museets festlige teaterstykke om Drillenissen er GRATIS og spille kl. 11.30, 12.30 og 14.30 på Lundagergårdens gårdsplads. Kom og få rørt lattermusklerne!

Forestillingen er velegnet for alle aldersgrupper.

Historien bygger på gamle sagn om nisser indsamlet af folkemindesamler Evald Tang Kristensen i slutningen af 1800-tallet. Så det hele er ganske sandt!

Julerundvisninger

Rundvisninger om julens mange traditioner de sidste 200 år.

Hvis du vil vide lidt mere om den gamle jul, så gå med på en gratis rundvisnig hvor  der fortælles om julens forberedelser, overtro og festligholdelse de sidste 200 år.

Julerundvisningerne er både for børn og voksne.

Julerundvisningerne starter ved Frilandsmuseets hovedindgang, Kongevejen 100
kl. 10.30, 11.30, 12.30 og 13.30.

Rundvisningerne er gratis og tager ca. ½ time.

Spis dig gennem julen på Frilandsmuseet

 

Du kan købe lidt varmt at drikke rundt omkring på museet, men du kan også bænke dig ved ét af tre udskænkningssteder med lækkert for enhver smag og pengepung:

Hos fru Violet serveres der styrkende lækkerier. Kom ind og sid ned og få varmen.

Fru Brugsuddeler Violet Vagn Kristensen

 

Med min sædvanlige snilde og sans for detaljen - som de fleste vil kende fra mange muntre aftener i forsamlingshuset - vil jeg i julens anledning byde velkommen i mit konditori, hvor jeg vil servere tidens festlige kager og varme drikke. Her vil være mulighed for at sidde ned og få varmen bag de duggede ruder, mens julesneen daler ned udenfor - som den altid gjorde i de gode gamle dage.

Hos krofatter Schmutz serveres der primært våde vare - også noget varmt at lune sig på.

Krofatter Schmutz

Ja, så har man set det med! Èn har rykket smugkroen på landet, hvor godtfolk kommer i julen, og ind i laden på gården fra Ostenfeld. Jeg holder af den dunkle belysning, den skumle stemning og de øgede indtægtsmuligheder. Her serverer jeg god solid kost og det skorter heller ikke på de våde varer til de rigtigt tørstige, som ikke har kvindfolk med til at forstyrre.

Søde fru Juul serverer lun risengrød med smør og kanel - præcis som det skal være.

Fru Juul

Velkommen i juleudskænkningen i østfløjen på herregården - en hyldest til alt der er jul! Julepynt, julemusik, juledufte og julestemning vil fortrylle dit sind og bringe dig tilbage til din barndoms jul. Vi vil servere både salt og sødt på den julede måde - og puste julestemning efter dig med et magisk fingerkys.

Risengrød, flæskestegssandwich og søde sager.

 

 

Julelege - prøv selv til julefrokosten!

 

Julens festligheder nåede højdepunktet ved julegilderne, hvor bøndernes borde bugnede af gode sager, og øl og snaps blev skænket i rigelige mængder.

Gildernes julelege var af den mere vovede slags. Herunder viser vi tre klassikere - de kan sagtens bruges til en festlig julefrokost i dag.

Bookmark and Share